gr

.........Σελίδες πολιτισμού της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" - * http://www.arkadiko-vima.blogspot.gr/

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«Βρίσκω την τηλεόραση πολύ εκπαιδευτική: Κάθε φορά που κάποιος την ανοίγει, πάω σε άλλο δωμάτιο και διαβάζω». - Groucho Marx
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~
Επιμέλεια Σελίδας: Π.Σ. Αϊβαλής
"Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Νίκος Μπελογιάννης

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...................................................για τα γράμματα, τις τέχνες, τον πολιτισμό.......................

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Κυκλοφόρησαν τα βιβλία, "ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΜΙΛΗΣΑΝ", του Καλέντ Χοσεϊνί, "ΑΜΝΗΣΙΑ", του Στιβ Γουάτσον. και η "Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ WINE BAR", του Ντέιβιντ Γκίλμπερτσον, από τις εκδόσεις Ψυχογιός

  ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  
ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΜΙΛΗΣΑΝ,
του Καλέντ Χοσεϊνί, 
μετάφραση: Αργυρώ Μαντόγλου, 
εκδόσεις Ψυχογιός, σελίδες 480.


Σ’ ένα χωριό στο Αφγανιστάν, δύο αδέλφια μεγαλώνουν χωρίς τη μητέρα τους και βρίσκουν αποκούμπι ο ένας στον άλλον. Για την τρίχρονη Παρί, ο Αμπντουλάχ είναι περισσότερο σαν μητέρα παρά ο μεγαλύτερος αδελφός της. Για τον δεκάχρονο Αμπντουλάχ, η Παρί είναι όλη του η ζωή. Όταν ο πατέρας τους παίρνει την απόφαση να πουλήσει την Παρί στους πλούσιους Βαχντάτι που μένουν στην Καμπούλ, τα αδέλφια χωρίζουν.
Καθώς τα χρόνια περνούν, η Παρί ξεχνά το παρελθόν της και κάποια στιγμή μετακομίζει στο Παρίσι μαζί με τη θετή μητέρα της. Ο Αμπντουλάχ παραμένει στο Αφγανιστάν και παλεύει καθημερινά για να επιβιώσει, χωρίς ποτέ να καταφέρει να γιατρέψει την πληγή του αποχωρισμού από την αδελφή του. Οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν και πάλι αλλά θα είναι πια πολύ αργά για να καλύψουν τον χαμένο χρόνο.
Από την Καμπούλ στο Παρίσι και από το Σαν Φρανσίσκο στην Τήνο, ξετυλίγεται η συγκινητική και αξέχαστη ιστορία μιας οικογένειας, τα μέλη της οποίας αγαπούν, μισούν, προδίδουν, τιμούν και θυσιάζονται. Ένα μυθιστόρημα που μιλάει για το πώς νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλον και πώς οι επιλογές που κάνουμε επηρεάζουν τις επόμενες γενιές.
~~~
Ο ΚΑΛΕΝΤ ΧΟΣΕΪΝΙ γεννήθηκε το 1965 στην Καμπούλ του Αφγανιστάν. Η οικογένειά του πήρε πολιτικό άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1980. Το 2007 ίδρυσε το Ίδρυμα Khaled Hosseini, που παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό του Αφγανιστάν. Σήμερα ζει στην Καλιφόρνια με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του, όπου εργάζεται ως γιατρός. Τα βιβλία του ΧΑΡΤΑΕΤΟΙ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΤΗΝ ΠΟΛΗ και ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΧΡΥΣΩΝ ΗΛΙΩΝ, που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, γοήτευσαν κριτικούς λογοτεχνίας και αναγνώστες σε όλο τον κόσμο, έχοντας πουλήσει περισσότερα από 38 εκατομμύρια αντίτυπα σε παραπάνω από 70 χώρες. Το πρώτο παρέμεινε για δύο χρόνια στην κορυφή της λίστας bestsellers των New York Times, γυρίστηκε κινηματογραφική ταινία και τιμήθηκε με το Βραβείο Penguin/Orange Broadband Readers’ Group Prize, ενώ το δεύτερο απέσπασε το Βραβείο Richard & Judy Best Read of the Year. Το μυθιστόρημα ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΜΙΛΗΣΑΝ αποτέλεσε το εκδοτικό γεγονός του 2013: έχει πουλήσει μέχρι τώρα 9 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και έχει μεταφραστεί σε 49 γλώσσες.

~~~~~~~~~~~~~~~

ΑΜΝΗΣΙΑ, 
του Στιβ Γουάτσον
Μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής. 
Εκδόσεις Ψυχογιός. Σελίδες 400.

Κάθε πρωί, η Κριστίν ξυπνάει σε μια άγνωστη κρεβατοκάμαρα, δίπλα σ’ έναν άγνωστο άντρα. Στον καθρέφτη του μπάνιου βλέπει το πρόσωπο μιας μεσήλικης γυναίκας την οποία δεν αναγνωρίζει. Και κάθε πρωί, ο σύζυγός της της εξηγεί υπομονετικά ότι είναι ο Μπεν, ο άντρας της, ότι εκείνη είναι σαράντα εφτά χρόνων και πως ένα ατύχημα πριν από πολύ καιρό τής προκάλεσε μια περίεργη διαταραχή μνήμης.
Αντί για αναμνήσεις, η Κριστίν έχει κάποιες φωτογραφίες, έναν πίνακα σημειώσεων στην κουζίνα κι ένα ημερολόγιο κρυμμένο σε μια ντουλάπα. Γνωρίζει την ύπαρξη του ημερολογίου, γιατί της το θυμίζει κάθε μέρα ο δόκτωρ Νας, ένας νευρολόγος που ισχυρίζεται ότι την παρακολουθεί χωρίς να το ξέρει ο Μπεν.
Καθώς η Κριστίν γεμίζει τις σελίδες του ημερολογίου με όσα της συμβαίνουν κάθε μέρα αλλά και με κάποιες αναλαμπές από το παρελθόν της, αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι στη ζωή της υπάρχουν κάποια αλλόκοτα κενά. Προσπαθώντας να κολλήσει τα σπασμένα κομμάτια και να βρει απαντήσεις, πλησιάζει όλο και πιο κοντά στην αλήθεια – μια αλήθεια που θα αποδειχθεί τρομακτική μα και θανάσιμη.
Ένα εξαιρετικό ψυχολογικό θρίλερ που θα κάνει τον αναγνώστη να αναρωτηθεί: Υπάρχουν πράγματα στη ζωή που είναι καλύτερο να μη θυμάσαι; Ποιος είσαι αν δεν ξέρεις το παρελθόν σου; Πώς μπορείς να αγαπάς χωρίς μνήμη;
~~~
Ο ΣΤΙΒ ΓΟΥΑΤΣΟΝ γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Μίντλαντς της Μεγάλης Βρετανίας και σήμερα ζει στο Λονδίνο. Εργάστηκε για αρκετά χρόνια στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του ασχολούνταν με τη συγγραφή. Το 2008 έγινε δεκτός στον πρώτο κύκλο μαθημάτων δημιουργικής γραφής που διοργάνωσαν οι εκδόσεις Faber, ένα πρόγραμμα αναγνωρισμένου κύρους και με αυστηρά κριτήρια επιλογής σπουδαστών, το οποίο καλύπτει όλες τις πτυχές της συγγραφικής εργασίας. Η ΑΜΝΗΣΙΑ αποτέλεσε το ντεμπούτο του Γουάτσον στους κόλπους της λογοτεχνίας. Εκδόθηκε το 2011 και εξελίχθηκε σε διεθνές μπεστ σέλερ. Μέχρι σήμερα τα δικαιώματα του βιβλίου έχουν πουληθεί σε 44 χώρες, οι πωλήσεις του έχουν ξεπεράσει τα 4 εκατ. αντίτυπα παγκοσμίως, γυρίστηκε κινηματογραφική ταινία με την υποστήριξη της εταιρείας παραγωγής του Ρίντλεϊ Σκοτ.

~~~~~~~~~~~~~~~

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ WINE BAR, 
του Ντέιβιντ Γκίλμπερτσον, 
μετάφραση: Έφη Τσιρώνη, 
εκδόσεις Ψυχογιός, σελίδες 128.

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ WINE BAR είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης αλλά και προσέγγισης της δουλειάς. Προλαμβάνει και καταργεί την αναποτελεσματικότητα – και δε χρειάζεται να έχει κάποιος επιχειρηματικές γνώσεις για να το διαβάσει. 
Βοηθώντας σας να εντοπίσετε τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε καλύτερα αλλά κι εκείνα που δε χρειάζεται να κάνετε καθόλου, οι 28 κανόνες της Θεωρίας του Wine Bar, διατυπωμένοι χωρίς περίπλοκη ορολογία, θα σας εξοικονομήσουν χρόνο. 
Και τον χρόνο αυτό μπορείτε να τον αξιοποιήσετε πίνοντας ένα ποτήρι κρασί με τους φίλους σας σε ένα wine bar. 
Δε σας αρέσει να πηγαίνετε σε wine bar; Κανένα πρόβλημα! 
Μπορείτε να παίξετε μπάλα, να πλέξετε ένα πουλόβερ ή να πάτε για ψάρεμα. 
Ή απλώς να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο να σκεφτεί.
~~~
Ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μέσων επικοινωνίας Informa, ο ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΓΚΙΛΜΠΕΡΤΣΟΝ μεταμόρφωσε την αρχαιότερη εφημερίδα του κόσμου, τη Lloyd’s List, από ζημιογόνο εταιρεία σε έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους μέσων επικοινωνίας του κόσμου, με ετήσιες πωλήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην επιχειρηματική διαδρομή του, εξαγόρασε και διηύθυνε επιχειρήσεις όλων των ειδών και των μεγεθών. Και για να τα κατορθώσει όλα αυτά, δε χρειάστηκε να ξυπνά από τα χαράματα ή να δουλεύει ως τα μεσάνυχτα. Ζει στο Λονδίνο, όπου εργάζεται ως ανεξάρτητος σύμβουλος επιχειρήσεων μέσων επικοινωνίας και θεσμικών επενδυτών.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΟΠΗ ΒΕΡΝΑΡΔΟΥ

____________
* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Αρκαδικό Βήμα"Σεπτέμβριος 2014, αρ. φ. 258